foto: Ieva Lūka/LETA
Valsts drošības dienests nekonstatē sankciju pārkāpšanu "Latvijas gāzes" dividenžu izmaksā
Akciju sabiedrības "Latvijas Gāze" logo.
Sabiedrība
2024. gada 3. maijs, 15:24

Valsts drošības dienests nekonstatē sankciju pārkāpšanu "Latvijas gāzes" dividenžu izmaksā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Valsts drošības dienests (VDD) pārbaudē saistībā ar AS "Latvijas gāze" lēmumu izmaksāt dividendes akcionāriem nav konstatējis sankciju pārkāpšanu vai mēģinājumu to darīt. "Latvijas gāzes" dividendes uzņēmumam "Itera Latvija", kas ir sankcijām pakļautā Igora Sečina faktiskā kontrolē, neesot izmaksājusi, šos līdzekļus iesaldējot. Par to vēsta portāls "lsm.lv", atsaucoties uz VDD sniegto informāciju Latvijas Televīzijai.

Saskaņā ar VDD rīcībā esošo informāciju "Itera Latvija" atrodas Igora Sečina faktiskā kontrolē. Krievijas naftas kompānijas "Rosņeftj" vadītājs un Krievijas diktatora Vladimira Putina ilggadējais sabiedrotais Sečins kopš 2022. gada 28. februāra ir iekļauts ES sankciju sarakstā par darbībām, ar ko tiek grauta vai apdraudēta Ukrainas teritoriālā integritāte, suverenitāte un neatkarība. Lai ierobežotu finanšu līdzekļu nonākšanu Sečina rīcībā, sankcijas tiek attiecinātas arī uz viņa faktiskā kontrolē esošo uzņēmumu "Itera Latvija".

Pārbaudē VDD noskaidroja, ka "Latvijas gāze" 2023. gada 23. augustā ir izmaksājusi dividendes saviem akcionāriem, izņemot sankcijām pakļautajam uzņēmumam "Itera Latvija". Saskaņā ar VDD rīcībā esošo informāciju akcionāru sapulcē pieņemtais lēmums ir ticis pildīts tiktāl, cik to ļauj spēkā esošie normatīvie akti un sankciju režīms.

Tā kā dividenžu izmaksa "Itera Latvija" likumīgā ceļā nav iespējama, šim uzņēmumam paredzētā peļņas daļa tikusi iegrāmatota "Latvijas gāze" bilancē kā neizmaksātās dividendes, šos līdzekļus iesaldējot. Līdz ar to "Latvijas gāzes" darbībās ar dividendēm VDD nav konstatējis sankciju pārkāpšanu vai mēģinājumu to darīt, vēsta portāls "lsm.lv".

Tikmēr Ekonomisko lietu tiesā izskata advokāta Mārtiņa Kvēpa prasību pret "Latvijas gāzi" par dividenžu izmaksas likumību Krievijas valsts enerģētikas gigantam "Gazprom" un citas agresorvalsts kompānijas "Rosņeft" faktiski kontrolētajai "Itera Latvija".

Jauns.lv jau vēstīja, ka prasību pret kompāniju Kvēps cēlis, jo uzskata, ka dividendes izmaksātas neatbilstoši "publiskai kārtībai un labiem tikumiem", un tas vērtējams kā Eiropas Savienības noteikto sankciju pārkāpums. Kvēps ir pārliecināts, ka "Itera Latvijai", ilgstoši neatklājot savu patieso īpašnieku struktūru, nav tiesību piedalīties akcionāru sapulcēs, attiecīgi to lēmumiem nav bijis kvoruma.

"Ja Latvijas kompānija Krievijā gribētu saņemt dividendes, izmaksāt no sava biznesa Krievijā uz Latviju, viņi to nevar izdarīt. [Krievijas vadonis Vladimirs] Putins ir pieņēmis divus dekrētus, kuros ir rakstīts: ja tu gribi saņemt dividendes, pie tam nav runa par valsts kompānijām vai kompānijām, kas, nedod Dievs, karo pret viņiem, tas vispār droši vien nebūtu iespējams. Tu vari atvērt tikai tad kontu Krievijas bankā, saņemt dividendes rubļos un, protams, tērēt naudu tikai Krievijā. Proti, krievi savas nacionālās intereses ir nodefinējuši perfekti, ka nekāda nauda uz ārzemēm, ko var izmantot pret viņiem, neies. Savukārt naivie latvieši, kuri ir tie īstenībā apdraudētie, - nekādu problēmu, nāciet, pelniet," klāstīja Kvēps.

Jau ziņots, ka LG koncerna neto apgrozījums pērn bija 159,819 miljoni eiro, kas ir 4,4 reizes mazāk nekā 2022.gadā, kad dabasgāzes cenas piedzīvoja milzu kāpumu, kā arī uzņēmums cieta 56,911 miljonu eiro zaudējumus pretstatā peļņai gadu iepriekš. "Latvijas gāzes" apgrozījums 2022.gadā bija 702,604 miljoni eiro, bet peļņa - 40,8 miljoni eiro.

LG lielākie akcionāri ir Krievijas "Gazprom" (34%), "Rietumu banka" (28,97%), Vācijas kompānija "Uniper Ruhrgas International GmbH" (18,26%) un SIA "Itera Latvija (16%).