foto: Evija Trifanova/LETA
Dārgākās konfektes Dainas dzīvē! Kā ciemakukulis no Latvijas gandrīz beidzās ar cietumsodu Abū Dabī
Konfektes "Gotiņa".
Sabiedrība
2024. gada 3. maijs, 12:12

Dārgākās konfektes Dainas dzīvē! Kā ciemakukulis no Latvijas gandrīz beidzās ar cietumsodu Abū Dabī

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Trīs konfekšu dēļ gadu ilgs cietumsods – no Latvijas, vedot ciemakukuli ārzemju draugiem, jābūt uzmanīgiem, it sevišķi, lidojot uz zemēm, kuru likumdošana krietni atšķiras no mūsējās. 

Kādas LTV raidījuma "4. studija" skatītājas labā iecere pārvētās paprāvā naudas sodā, jo viņa savam paziņam ciemakukulī no Latvijas uz Abū Dabī bija sagatavojusi "Skrīveru gotiņu" konfekšu izlasi, kur dažas no konfektēm saturēja kaņepju sēklas. 

"Vēlos padalīties ar piedzīvoto, ko nācās pārdzīvot manam paziņam, kad viņš bija devies apciemot vecākus Apvienotajos Arābu Emirātos. Lidojot no Rīgas uz Abū Dabī, viņš iekūlās pamatīgās nepatikšanās, kas gandrīz beidzās ar cietumsodu, jo kā ciemakukuli no Latvijas es biju iedevusi līdzi "Skrīveru gotiņu" konfekšu izlasi 250 gramu iepakojumā. Ielidojot Abū Dabī, lidostas darbiniekam veicot bagāžas kontroli, šīs paciņās saturs likās aizdomīgs, jo caur mazo caurspīdīgo iepakojuma lodziņu pamanīja konfekti ar zaļām kaņepju lapiņām, kam sekoja aizturēšana," stāsta raidījuma skatītāja Daina. 

Lidostas darbinieks, atverot iepakojumu un atrodot tajā trīs konfektes ar kaņepju lapu zīmējumu secināja, ka tās satur kaņepju sēklas un klasificēja to kā mēģinājumu valstī ievest narkotiskās vielas. 

Ņemot vērā trīs konfekšu svaru, tika aprēķināts un piemērots naudas sods 765 eiro apmērā. "Ja nebūtu naudas, ar ko samaksāt sodu, vai šo konfekšu būtu vairāk, tad sods būtu vēl bargāks – gads cietumā," teic Daina. 

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāvis Māris Eiklons skaidro, ka Eiropas Savienībā ir atļauts pārtikā lietot kaņepju sēklas, to eļļu vai miltus. Nesen dota atļauja izmantot arī kaņepju lapas tējai, tomēr jāņem vērā, ka Arābu un Āzijas valstīs likumdošana atšķiras un šajās zemēs tiek ārkārtīgi stingri kontrolēts viss, kas saistīts ar iespējamu narkotisko vielu klātbūtni. 

Vairāk skaties video.