foto: Evija Trifanova/LETA
Vai tiešām Latvijā plāno aizliegt malkas un granulu apkuri?
Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (ZZS) norāda, ka grozījumu teksts ir pārprasts.
Sabiedrība
2024. gada 25. aprīlis, 13:04

Vai tiešām Latvijā plāno aizliegt malkas un granulu apkuri?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Sociālajos tīklos daži politiķi uzsākuši diskusiju par Saeimā virzītajiem grozījumiem Enerģētikas likumā, kas attiecas uz apkures vajadzībām izmantotajiem energoresursiem.

Runa ir par Tautsaimniecības agrārās vides un reģionālās politikas komisijas izskatīšanai Saeimas sēdē 18. aprīlī sagatavotajiem grozījumiem.

Iepazīstoties ar to tekstu, bijušais Satiksmes ministrs Tālis Linkaits, kā arī partijas “Tauta, Zeme, Valstiskums” pārstāvis Guntars Vītols, sociālajos tīklos norādīja, ka grozījumi paredz nākotnē aizliegt “malkas, brikešu, granulu apkuri”.

“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa: plāno aizliegt malkas, brikešu, granulu apkuri,” portālā “X” rakstīja Linkaits. Abiem viņiem sociālajos tīklos oponē citi lietotāji, norādot uz iespējamu pārpratumu, jo minētie energoresursi ir uzskatāmi par atjaunīgiem.

Jauns.lv vērsās minētajā komisijā ar lūgumu skaidrot ieceri.

“Labdien, paldies par jautājumu un vēlmi noskaidrot pārpratumu. Nekādā ziņā netiks aizliegta malkas, brikešu un granulu apkure, kā jau atjaunīgie energoresursi. Iespējams, ka, skatot likumprojektu, komisijas deputātiem nolasījās, kā ir pareizi, un neiedomājāmies, kas tas var izraisīt pārpratumu. Katrā ziņā, šo likumprojektu komisijā gatavojot uz 3. lasījumu, pievērsīsim uzmanību, lai ir precīzs formulējums. Atvainojamies par pieļauto pārpratumu,” rakstiski atbildēja komisijas priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama (PRO).

Arī klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (ZZS) norāda, ka grozījumu teksts ir pārprasts.

“Minētais priekšlikums grozījumiem Enerģētikas likumā neaizliedz izmantot individuālai apkurei atjaunīgos energoresursus - biomasas kurināmo (malka, šķelda, briketes, granulas), efektīvās apkures sistēmās. [...] Malka, šķelda, briketes, granulas - atjaunīgie energoresursi ir un būs daļa no efektīvās apkures veida, kurš ir un būs atļauts Latvijā,” sociālajos tīklos norāda Melnis.