foto: LETA
Pirms Eiroparlamenta vēlēšanām partiju līderis ir "Nacionālā apvienība"
Ilustratīvs attēls.
Politika
2024. gada 24. aprīlis, 18:01

Pirms Eiroparlamenta vēlēšanām partiju līderis ir "Nacionālā apvienība"

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Ja Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas notiktu rīt, tajās vislielāko vēlētāju atbalstu gūtu "Nacionālā apvienība"(NA), kuru pašlaik atbalsta 11,9% vēlētāju, liecina pēc medija "Delfi" pasūtījuma veiktā pētījumu centra SKDS veiktā aptauja.

Partiju reitingā uz EP vēlēšanām aiz NA aprīlī sekojusi "Jaunā vienotība" (JV), par kuru plānojuši balsot 7,5% aptaujāto, un "Saskaņa" ar 6,9% atbalstu. Salīdzinot ar aptauju martā, pirmais trijnieks ir zaudējis vēlētāju atbalstu, bet JV un " Saskaņa" reitingā apmainījušās vietām. Martā par NA bija gatavi balsot 12,7%, par "Saskaņu" - 8,9%, bet par JV - 8,7% aptaujāto vēlētāju.

Aprīļa aptaujā atbalstu "Progresīvajiem" pauduši 6,6% respondentu, partijai "Latvija pirmajā vietā" (LPV) - 4,9%, "Apvienotajam sarakstam" (AS) - 4,3%, "Stabilitātei!" - 3,8%, bet "Latvijas attīstībai" (LA) - 3,2% aptaujāto. Salīdzinot ar marta aptaujas datiem pieaudzis atbalsts "Progresīvajiem", kuriem pirms mēneša atbalstu pauda 5,7% aptaujāto, bet balsotāju loks nedaudz samazinājies LPV, par kuriem iepriekš vēlēt bija gatavs 5,1%. Martā "Stabilitātei" atbalstu bija izteikuši 4,1%, LA - 4%, bet AS - 3,8%.

Ja EP vēlēšanas notiktu aprīlī, par "Suverēno varu" (SV) balsotu 2,6%, par Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) - 2,5%, par Jauno konservatīvo partiju (JKP) - 1,7%, "Apvienību jaunlatvieši" (AJ) - 1,1%, Centra partiju (CP) - 1,1%, "Tautas varas spēku" (TVS) - 0,8%, par Kustība "Par!" ("Par!") - 0,8% un par "Tauta. Zeme. Valstiskums" (TZV) - 0,4%

Savukārt martā par SV balsot bija gatavi 2,5%, par ZZS - 2,3%, par JKP - 1,6%, par CP - 1,5%, par "Par!" - 0,8%, par AJ - 0,7%, par TVS - 0,4%, bet par TZV - 0,2%.

21,5% aptaujātajiem aprīlī bijis grūti pateikt, par ko viņi balsos EP vēlēšanās, savukārt 18,4% atzina, ka vēlēšanās nepiedalīsies. Salīdzinot ar aptauju martā, ir pieaudzis to gan to cilvēku skaits, kuriem ir grūti pateikt savu iespējamo izvēli, gan to balsstiesīgo skaits, kuri nolēmuši vēlēšanās nepiedalīties.