foto: Latvijas Dabas fonds
Rasenes un Akača mazulim aprit nedēļa; Milda mielojas ar kauliem. Kā siltāku laiku gaida putni?
Ekrānuzņēmums.
Sabiedrība
2024. gada 24. aprīlis, 15:44

Rasenes un Akača mazulim aprit nedēļa; Milda mielojas ar kauliem. Kā siltāku laiku gaida putni?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Nedēļas sākumā Latviju pāršalca negaidīti salts cīruļputenis, kas satricināja ne vien autovadītāju ierastās gaitas, bet arī bija pamatīgs pārbaudījums visiem dzīvniekiem, tostarp, putniem, kas gatavojas ģimenes pieaugumam.

Akacis ir gādīgs papucis. Galds klāts ar veselu zivi

Ķemeru Nacionālā parka jūras ērgļu pāra Rasenes un Akača ligzdā sniegs un spēcīgais vējš radīja papildus satricinājumu, jo ligzdā jau izšķīlies viens ērglēns. Aukstajā brāzmā mazulis uz pāris stundām bija arī atstāts viens, kas tiešraides skatītājos radīja bažas, vai tas izdzīvos, taču drīz vien vecāki Rasene un Akacis atgriezās ar lielu porciju ēdiena. Putnēns šodien svin savu nedēļas dzimšanas dienu.  

foto: Ekrānuzņēmums
Pusdienas

Melnajiem stārķiem jau 4 olas. Uz maiņām notiek perēšanas darbi  

Vieglāk skarbajos apstākļos gāja melno stārķu pārim, kas šobrīd perē četras olas. Sniega sega neapgrūtināja barības iegūšanas un perēšanas procesu. Tēviņš Ogris paralēli veic ligzdas labiekārtošanas darbus, ik pa laikam atnesot kādas kaudzītes ar zāli un salmiem. 

foto: Ekrānuzņēmums
Melno stārķu pāris apskata savas olas

Milda Durbē atnes kraukškīgus kaulus

Durbes ērgļa mātīte ligzdā ir apsnigusi, taču viņa turpina rūpēties par ligzdošanas vietu viena. Hugo nav manīts ligzdā jau vairāk kā nedēļu. Apkārt klaigā svešs tēviņš. Pie izdevības Milda dodas pēc pārtikas. Šoreiz ēdienkartē gaļīgi kauliņi.

foto: Ekrānuzņēmums
Mildas mielasts

Vai Tukuma novada ligzdā izšķilsies veseli pieci stārķi?

Balto stārķu pāris Mamma un Tuks uz maiņām perē savas piecas olas. Šobrīd sniega sega jau ir nokususi, līdz ar to tā brīža perētāja kažoks nepaliek mitrs un ir vieglāk sildīt olas. Kad partneris ar uzkodām tiek sagaidīts, viens putns nomaina otru, kurš var doties izplivināt spārnus un nedaudz atpūsties. 

foto: Ekrānuzņēmums
Stārķu pāris sveicinās

Sekot līdzi putnu gaitām iespējams Latvijas Dabas fonda tiešraidēs, ko veido par skatītāju ziedojumiem.