foto: Publicitātes foto
Ukrainas deputāti protestē Kremlim pietuvinātā uzņēmēja izvirzīšanai Nobela miera prēmijai
Politika
2024. gada 24. aprīlis, 13:52

Ukrainas deputāti protestē Kremlim pietuvinātā uzņēmēja izvirzīšanai Nobela miera prēmijai

Jauns.lv

Ukrainas 18 parlamenta deputāti parakstījuši kolektīvu vēstuli Nobela komitejai, aicinot to noraidīt Rubenu Vardanjanu kā šī gada Nobela Miera prēmijas kandidātu.

Pirmā informācija par Ukrainas deputātu iniciatīvu kļuva zināma 21. aprīļa vakarā, kad vairāku deputāti personīgajos sociālo tīklu kontos ievietotas publikācijas ar pievienotām skenētām vēstules kopijām.

"Mēs uzskatām par nepieņemamu un absurdi grotesku tādas personas nominēšanu Miera prēmijai, kura atbalsta terorismu un separātismu, ir iesaistīta korupcijas skandālos, tiek uzskatīta par Krievijas agresijas sponsoru teritorijās, kas agrāk iekļāvās PSRS sastāvā, un ir Ukrainas ienaidnieks,” norāda vēstules autori.

Kā šajās dienās raksta Ukrainas un dažādi starptautiskie mediji, Ukrainas parlamenta deputātu iebildumiem pret Rubena Vardanjana nomināciju ir pamats. Vardanjans ir pazīstams kā Krievijas uzņēmuma “Troika Dialog” vadītājs, un, saskaņā ar OCCRP (OrganizedCrimeandCorruptionReporting Project) izmeklēšanu, šis uzņēmums ticis izmantots slēptiem naudas pārskaitījumiem Putina tuvākā loka cilvēkiem. Tiek lēsts, ka laikā no 2006. līdz 2013. gadam caur Vardanjanas ārzonas kontiem pārskaitīti vairāk nekā 4,6 miljardi ASV dolāru. 2020. gadā arī nesen mirušais, Kremļa vajātais Krievijas galvenais opozīcijas pārstāvis Aleksejs Navaļnijs apsūdzēja Vardanjanu kukuļošanā aptuveni 50 miljonu dolāru apmērā.

RubenaVaradjana vārds figurē arī saistībā ar pret Krievijas režīmu noteikto sankciju sarakstiem. 2019. gadā 22 Eiropas Parlamenta deputāti rosināja noteikt sankcijas pret Vardanjanu kā "Kremļa līdzgaitnieku".Trīs gadus vēlāk, 2022. gadā, 46 ASV Kongresa locekļi Vardanjanulīdz ar Maskavas režīma galveno propagandisti Margaritu Simonjanuiekļāva sankciju sarakstā.

Sankcijas pret Vardanjanu noteiktas arī Ukrainā. 2022. gadā Ukrainas prezidents VolodimirsZelenskis izdeva dekrētu, iekļaujot RubenuVardanjanu Ukrainas sankciju sarakstos kā personu, kas nodrošina "sistēmiski nozīmīga Krievijas uzņēmuma augstāko vadību, kas ir iesaistīta (…) un atbalsta darbības, kas grauj vai apdraud Ukrainas teritoriālo integritāti, suverenitāti un neatkarību".  Bet 2023. gadā Ukrainas drošības dienesti iekļāva RubenuVardanjanu "Peacemaker" datubāzē,norādot, ka Vardanjans aizturēšanas gadījumā ir pakļauts "tūlītējai nodošanai Ukrainas vai NATO valstu tiesībaizsardzības iestādēm".

"Šodien “Peacemaker” datubāzē, rīt Nobela prēmijas kandidāts. Absurds!" sociālajos tīklos raksta Ukrainas parlamenta deputāts Volodymyr Vatras.

"Dažkārt man šķiet, ka pasaule jūk prātā. Pagājušajā gadā tas bija Don Don, šogad Vardanjans, varbūt nākamreiz jūs Nobela Miera prēmiju piešķirsiet pašam Putinam? Tas ir sirreāli..." norāda Ukrainas parlamenta  deputāte Anna Skorokhod.

Kolektīvās vēstules autori uzsver, ka aiz Vardanjana nominācijas pasaules prestižākajam apbalvojumam stāv Krievijas ietekmes aģenti. Par to, ka šī ir "Putina cilvēka" reputācijas spodrināšanas operācija, lai viņš konkurētu ar armēni Nikolu  Pašinjanu, liecina tas, ka informāciju par šo nomināciju plaši atspoguļo arī Krievijas propagandas mediji Sputnik un RBC. Mediju holdings RBC īpašnieks ir ES, Kanādas, Lielbritānijas un Austrālijas sankciju sarakstos iekļautais Grigorijs Berežkins.

Ukrainas parlamenta deputāti vēstulē aicina Nobela komisiju pārvērtēt savu lēmumu. "Mēs aicinām Nobela komiteju noraidīt Vardanjana līdzzinātāju pieteikumu, jo miera mērķim nevar kalpot noziedznieks," viņi raksta.

Nobela komiteja līdz šim nav oficiāli atbildējusi uz Ukrainas parlamentāriešu vēstuli.