Novadu ziņas
2024. gada 24. aprīlis, 05:22

Iznīcināts Kabiles pagasta simbols

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Kopš pērnā gada pavasara Kabiles ģerbonī redzams sarkanā laukā sudraba vītols ar saknēm. Tagad vējš šo skaisto simbolu iznīcinājis - vītols ir nolauzts.

Kā iepriekš par ģerboni izteicās tā mākslinieks Edgars Sims, sarkanā krāsa mūsdienu Latvijas municipālajā heraldikā saistās ar Kuldīgu un Kurzemi. Caur šo krāsu kompozīciju tiek norādīts uz piekritību savam novadam, īpaši tādēļ, ka Kabile vēstures avotos pirmoreiz pieminēta jau sen - tālajā 1253.gadā, Kursas dalīšanas līgumā kā Kabele.

Kā liecina vairāki avoti, trauslajam vītolam tuva ir kāda forma, kas radusies Kabiles apkārtnē - ar ļoti ciešu un apaļu zarojumu - Salix fragilis "Bullata". Šis vidēji lielais koks, kas ir 15-20 metrus garš, ir ar ciešu, lodveida vainagu un ir sastopams visā valstī, arī Kabiles centrā, dīķī uz salas.

Šī skaistā ainava ir tas, ar ko Kabiles pagastu atpazīst un ar kuru vietējie iedzīvotāji lepojas. Tiek uzskatīts, ka šis "Bullata" klons radies 18.gadsimta beigās Kurzemē, Kabiles apkārtnē un pēc tam plaši izplatījies visā pasaulē. Ģerbonī redzamās koka saknes simbolizē Kabiles iedzīvotāju piederību dzimtajai vietai, turot godā savu vēsturi, savas saknes, norāda mākslinieks.

Tagad vietējie iedzīvotāji pavisam saskumuši, ka Kabiles skaisto simbolu iznīcinājis spēcīgais vējš.