foto: Shutterstock
Šī svarīgā prasme padara cilvēkus laimīgākus
Cita pasaule
2024. gada 4. maijs, 05:09

Šī svarīgā prasme padara cilvēkus laimīgākus

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Filozofijas doktore, psiholoģe un Jēlas universitātes pasniedzēja Emma Sepala atklāj, kāda prasme emocionāli gudriem cilvēkiem sniedz lielāku laimi un gandarījumu.

"Cilvēki bieži vien ir saistīti ar destruktīviem uzskatiem, ieradumiem, šabloniem, koncepcijām, attiecībām, atkarībām un maldiem. Tas ir iemesls, kāpēc daudzi cieš no trauksmes, depresijas, atkarības, bailēm, izdegšanas un nelaimīguma izjūtas. Un tas traucē cilvēkiem dzīvot brīvāko, drosmīgāko un īstāko dzīvi," norāda speciāliste.

Pēc viņas teiktā, kā psiholoģe, kas pēta emocionālo intelektu, viņa zina, ka cilvēkiem ar augstu emocionālo inteliģenci parasti piemīt būtiska iemaņa - "emocionālā suverenitāte", raksta CNBC.

"Būtībā tas nozīmē, ka viņi ir iemācījušies smalki valdīt pār emocijām, nevis izvairīties, apspiest, notrulināt vai citādi palikt ar tām saistītiem. Kad zini, kā tikt galā ar savām emocijām, vari tās izmantot radošumam, enerģijai, dziļākām attiecībām, kā arī lielākai laimei un gandarījumam," pārliecināta psiholoģe.

Runājot par to, kāpēc emocionālā suverenitāte ir tik svarīga, Emma Sepala skaidroja, ka emocijas ietekmē visu, ko darām - uzmanības koncentrāciju, atmiņu, fizisko un garīgo veselību, lēmumu pieņemšanu un attiecības.

"Kad jūs nezināt, kā tikt galā ar savām izjūtām, jūs ciešat, un cilvēki ap jums arī... likteņa ironijas dēļ, mēģinot apslāpēt savas emocijas vai aizbēgt no tām, jūs tajās iestrēgstat. Cenšoties sevi nomierināt, jūs varat iegūt destruktīvus ieradumus - tiekties pēc komforta ar alkohola, narkotiku, pārtikas, sociālo tīklu, darba utt palīdzību un galarezultātā justies vēl sliktāk," akcentēja psiholoģe.

Viņa apgalvo, ka jūsu emocijas, vērojot tās ar līdzjūtību un pacietību, paiet ātrāk: "Jūs esat laimīgāks, drosmīgāks, spēcīgāks un brīvāks. Zinot, ka varat pretoties jebkam."