foto: Publicitātes foto
Velosezona izdosies ar spēcīgām locītavām
Esi vesels
2024. gada 25. aprīlis, 12:00

Velosezona izdosies ar spēcīgām locītavām

Sadarbības projekts

Jau vairākus gadus, iestājoties siltākam laikam, uz darbu dodos ar divriteni. Tāpēc, ka tā ir gan draudzīgāk maciņam, gan ļoti vērtīgi ne tikai manai fiziskajai, bet arī psiholoģiskajai veselībai. Šajā pavasarī prieku par velo sezonas atklāšanu pēkšņi aizēnoja nepatīkamas sajūtas ceļgalu locītavās – tās sākušas krakšķēt, parādījies stīvums, brīžam pat iesāpas.

Kā pasargāt sevi no šādām problēmām; kā mazināt kāju locītavu sāpes? Vai tas var liecināt par nepilnvērtīgu uzturu vai kādu vielu trūkumu organismā?

Es saprotu, ka man vairs nav 25 gadi, bet jau 40+, tomēr visu dzīvi esmu bijusi fiziski diezgan aktīva un par locītavu kustīgumu līdz šim nav bijis iemesla sūdzēties. Es, protams, periodiski esmu lietojusi dažādus uztura bagātinātājus, lai spēcinātu savu organismu un imunitāti, bet par locītavu veselību līdz šim netiku aizdomājusies. Ko darīt, ja nevēlos lietot pretsāpju zāles?

Iedomājos, ka varbūt ir jēga profilaktiski lietot uztura bagātinātājus locītavām. Palasīju internetā, kādus līdzekļus  iesaka sportistiem locītavu kustīgumam – tas ir magnijs, kolagēns, glikozamīns… Esmu dzirdējusi, ka magniju iespējams pārdozēt, jo viss magnijs, ko uzņemam, organismā neuzsūcas. Vai tā ir? Bet kā ar kolagēnu un glikozamīnu? Man pēkšņi bija tik daudz jautājumu un neziņas, tāpēc nolēmu sazināties ar savu ģimenes ārsti un pastāstīt par savu problēmu. 

Daktere ieteica vispirms veikt izmeklējumu, lai noskaidrotu, kas tad ir noticis ar maniem ceļgaliem, vienlaikus apjautājās, vai ikdienā uzņemu omega-3, jo arī šīs taukskābes ir nepieciešamas veselām ceļu locītavām. Nācās atzīties, ka par omega-3 kādu laiku biju piemirsusi… Uz ko daktere atteica, ka ar to arī vajadzētu sākt un uzņemt šīs vērtīgās taukskābes tieši ar krila eļļu, jo tikai tās sastāvā, ja skatāmies kopumā uz omega-3 produktu klāstu, ir  astaksantīns, kas ir dabisks antioksidants, un holīns jeb B4, kas savukārt ir labs locītavām. Daktere paskaidroja, ka krila eļļā ir omega-3 fosfolipīdu formā, kas nozīmē, ka omega-3 ātrāk sasniedz mērķa orgānus, viens no kuriem ir arī locītavas. Turklāt pasaulē ir veikta virkne pētījumu, kas pierāda krila eļļas ietekmi uz locītavu veselību.

Daktere mani mazliet sabaidīja, stāstot, ka galvenais hronisku sāpju un invaliditātes cēlonis visā pasaulē ir osteoartrīts. Tā ir slimība, kas bieži izraisa locītavu sāpes (īpaši ceļos) 30% pieaugušo, kas vecāki par 40 gadiem, un no tā cieš ap 500 miljoniem cilvēku visā pasaulē. Osteoartrītam ir raksturīgs progresējošs locītavas skrimšļa zudums, kas, ja netiek ārstēts, noved pie  locītavas  disfunkcijas un stiprām sāpēm līdz pat endoprotezēšanas nepieciešamībai. Tāpēc ir būtiski to ārstēt. Ģimenes ārste norādīja, ka ārstēšana parasti ir vērsta uz simptomu mazināšanu, izmantojot nesteroīdos pretiekaisuma līdzekļus un pretsāpju līdzekļus, bet tie var izraisīt nevēlamas blakusparādības. Tāpēc ir rasta efektīva alternatīva  un tā ir krila eļļa. Pētījumos secināts, ka pēc sešu mēnešu krila eļļas lietošanas ceļgalu stīvums un sāpes būtiski mazinās un ceļgalu locītavu funkcijas jūtami uzlabojas. [1]

Mana ģimenes ārste allaž seko visam jaunajam savā nozarē, un viņa zināja stāstīt, ka, piemēram, Austrālijā krila eļļa, pamatojoties uz pētījumos iegūtajiem ilgtermiņa rezultātiem par tās labvēlīgo ietekmi uz locītavu veselību (ievērojami atvieglojot osteoartrīta izraisītos simptomus, īpašu uzmanību pievēršot ceļa sāpju un stīvuma mazināšanai), iekļauta Austrālijas terapeitisko preču reģistrā (Australian Register of Therapeutic Good, ARTG). Tas nozīmē, ka regulators ir izvērtējis krila eļļas kā zāļu indikācijas un konstatējis, ka tās ir pamatotas ar zinātniskiem pierādījumiem. Tādējādi patērētāji var būt pārliecināti, ka produkta apraksts ir zinātniski pārbaudīts un novērtēts. Un šajos zinātniskajos pētījumos, kas ilga desmit gadu un kura rezultāti tika publicēti 2022. gada jūlijā (tas ir garākais un lielākais krila eļļas locītavu veselības pētījums, kas nostiprina vairāku gadu pētījumu), ir apstiprināts, ka krila eļļas lietošana, pirmkārt, samazina ceļu sāpes un stīvumu viegla vai vidēji smaga osteoartrīta gadījumā, un, otrkārt, palielina ceļu locītavu fizisko funkciju viegla vai vidēji smaga osteoartrīta gadījumā.

2022. gada pētījumā, kas tika veikts Austrālijas Nacionālās zinātnes aģentūras CSIRO uzraudzībā, kurā tika novērtēti 235 pieaugušie vecumā no 40 līdz 65 gadiem un ko vadīja Dr. Welma Stonehouse (tas publicēts žurnālā The American Journal of Clinical Nutrition), pārbaudīja krila eļļas fosfolipīdu Superba BOOST™ ietekmi uz pieaugušajiem ar osteoartrītu. Un tajā secināts, ka krila eļļa, lietota ik dienu sešu mēnešu garumā, uzlabo stāvokli ceļu sāpju un stīvuma gadījumos un veicina fizisko funkciju pieaugušajiem vecumā no 40 līdz 65 gadiem ar vieglu vai vidēji smagu ceļa osteoartrītu.

foto: Publicitātes foto

Iekaisums ir izplatīta artrīta sāpju pazīme, un īslaicīga stāvokļa atvieglošana nesteroīdo pretiekaisuma medikamentu veidā bieži ir galvenais līdzeklis pagaidu ārstēšanai. Pētnieku komandas mērķis bija pārbaudīt teoriju, ka garās ķēdes omega-3 taukskābes EPA un DHA, kas atrodamas jūras avotos, piemēram, krila eļļas fosfolipīdos, varētu palīdzēt mazināt iekaisumu un ar to saistītās sāpes artrīta slimniekiem.

Es jau iepriekš biju dzirdējusi par Antarktikas kriliem –, ka tie ir mazi vēžveidīgie, kuri mīt Dienvidu okeāna tīrajos ūdeņos, un no tiem iegūtā eļļa nodrošina cilvēka veselībai svarīgu šūnu uzturvielu dabisku kombināciju – fosfolipīdus, omega-3 EPA un DHA, holīnu un astaksantīnu. Un daktere man izskaidroja, ka krila eļļa ir unikāla ar to, ka tās dabiskais būtisko uzturvielu maisījums un fosfolipīdu forma nodrošina labāku omega-3 un holīna integrāciju ķermeņa šūnās. Tas ir svarīgi, jo locītavu veselības uzlabošana sākas šūnu līmenī, un šūnu pabarošana ar krila eļļā esošajām barības vielām palīdz organismam tikt galā ar oksidatīvo stresu, iekaisumu un citiem locītavu veselībai svarīgiem faktoriem. Turklāt holīns, ko mūsu organisms ražo ierobežotā daudzumā pie palielinātas slodzes ir īpaši svarīgs, jo pētījumi apstiprina tā samazināšanos, kas rezultējas  ar vispārēju izturības zudumu,  ir dabiski atrodams krila eļļā un ir labvēlīgs muskuļu darbībai, un veselībai. [2] Attiecīgi veselīgi muskuļi ir ļoti svarīgi, lai atbalstītu un aizsargātu locītavas. [3]

Pēc sarunas ar ģimenes ārsti man viss skaidrs – jāsteidz uz aptieku pēc krila eļļas! Aptiekā, jautājot pēc krila eļļas, farmaceite man ieteica izvēlēties LYL Krill Oil Superba BOOST™, kas ir jaunākās paaudzes omega-3 koncentrāts ar ievērojami augstāku efektivitāti un būtiskiem ieguvumiem veselībai. Viņa norādīja, ka omega-3 visefektīvāk ir uzņemt tieši ar krila eļļu, jo tā dabiski satur organismam nepieciešamākās omega-3 taukskābes (EPS un DHS), holīnu, fosfolipīdus un astaksantīnu. Neko nezinot par manām locītavu problēmām, farmaceite īpaši usvēra, ka LYL Krill Oil Superba BOOST™ var uzlabot sirds veselību, samazinot triglicerīdu līmeni asinīs, kā arī ietekmēt aknu veselību, locītavu sāpes un ādas veselību. Turklāt tā var uzlabot smadzeņu funkcijas un palīdzēt uzturēt acu veselību. Un kas vēl svarīgi – mazās kapsuliņas nerada nepatīkamu pēcgaršu un neveidojas arī atraugas.

Starp visiem vērtīgajiem ieguvumiem veselībai sadzirdējusi sev interesējošo un šobrīd tik aktuālo “atslēgvārdu” par locītavu veselību, sapratu: mana velo sezona varēs turpināties, jo, meklējot dabisku alternatīvu, kas varētu nodrošināt ilgstošu un pozitīvu efektu, esmu atradusi sev neticami spēcīgu sabiedroto.

Lai arī jums velobraukšana ļauj ne tikai aktīvi izkustēties svaigā gaisā, bet arī sniedz prieku un ļauj saglabāt veselīgu fizisko formu!

1)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35880828/

2)Front. Nutr., 18 August 2020, Sec. Sport and Exercise Nutrition Volume 7 - 2020

3)https://www.nutraingredients-usa.com/News/Promotional-Features/Krill-oil-beneficial-effect-on-joint-health-recognised-by-TGA-Australia

Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.