foto: Shutterstock
Ko tavai veselībai var dot regulāri smiekli? Pētījumi pārsteidz
Esi vesels
2024. gada 25. aprīlis, 06:34

Ko tavai veselībai var dot regulāri smiekli? Pētījumi pārsteidz

Veselības nodaļa

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Smiekli patiešām ir labākās zāles un jo sevišķi tiem, kas sirgst ar sirds slimībām.

Cilvēkiem, kam ir sirds veselības problēmas, bet kas regulāri smejas, ir mazāki draudi piedzīvot insultu vai infarktu. Tiem, kas smejas, uzlabojas visi biomarķieri, un šīs pārmaiņas var notikt jau triju mēnešu laikā, ja, piemēram, divreiz nedēļā skatās televīzijā komēdijas un kārtīgi izsmejas.

Brazīliešu pētnieki no Portualegri klīnikas apgalvo, ka smiešanās samazina iekaisumu un palielina sirds spēju apgādāt ķermeņa šūnas ar skābekli.

Pētnieki pārbaudīja smieklu dziednieciskās spējas ar 26 cilvēkiem, kas bija vidēji 64 gadus veci un kuriem bija koronārā sirds slimība. Pētījuma dalībnieki trīs mēnešus katru nedēļu skatījās divu stundu ilgu komēdiju programmu, bet citi tajā laikā – nopietnas dokumentālās filmas.

Pētījuma beigās smējēju grupa uzrādīja 10 % lielu uzlabojumu maksimālajā skābekļa piesaistē (VO2 maks.), kas parāda skābekļa daudzumu, kas tiek izmantots šūnu vielmaiņā. Pētnieki novēroja, ka šiem dalībniekiem uzlabojās arī artēriju spēja izplesties. Koronārās sirds slimības gadījumā artērijas sāk sastingt, jo piepildās ar pangām.

Tāpat pētnieki atzina, ka smiekli ļoti būtiski samazināja pētījuma dalībnieku iekaisuma biomarķierus, kas liek domāt, ka saruka arī pangu daudzums ap artēriju sieniņām.