foto: Publicitātes foto
Dažas idejas, kā izveidot balkonu par savu mazo oāzi, neiztērējot daudz naudas
Noderīgi ikdienā
2024. gada 4. maijs, 07:17

Dažas idejas, kā izveidot balkonu par savu mazo oāzi, neiztērējot daudz naudas

Padomu nodaļa

Jauns.lv

Pienācis laiks, kad arvien biežāk vēlamies atrasties svaigā gaisā un baudīt pavasari. Ja mājās vēl neesi izveidojis šādai atpūtai piemērotu vietu, aplūko interjera dizainera ieteikumus par to, kā iekārtot balkonu, kurā vietu atradīsi ne tikai galdam ar diviem krēsliem, bet arī zaļai oāzei un pat vietai, kur no rītiem vingrot. 

1. Ievies kārtību uz balkona

“Apmeklējot Latvijas iedzīvotāju mājokļus, redzējām, ka bieži vien balkons kļūst par noliktavu lietām, kuras tiek lietotas reti vai nemaz. Lai izvietotu uz balkona nelielu galdiņu, mantām jāatrod sava noteikta vieta vai no tām jāatbrīvojas,” stāsta IKEA Interjera dizaina nodaļas vadītājs Dariuss Rimkus, piebilstot, ka kārtības ieviešana neprasa daudz pūļu.

“Lai padarītu balkonu par mājīgu vietu, kur baudīt svaigo pavasara gaisu, noderēs šauri un augsti sienas plaukti. Augšējos plauktos var novietot puķu podus, bet apakšējos izmantot mantu uzglabāšanai kastēs ar vāku,” iesaka IKEA interjera dizainers. Viņš piebilst arī, ka tērauda plauktiem var uzlikt īpašus, caurspīdīgus pārsegus, kas tos pārvērtīs mini siltumnīcās.

foto: Publicitātes foto

2. Vieta atpūtai

Lai balkons kļūtu par vietu, kur laiski pasēdēt ar tējas vai kafijas tasi rokās, ir nepieciešams galds un vismaz divi krēsli. “Balkonu iekārtojot izmanto pret laikapstākļiem un temperatūras svārstībām noturīgas mēbeles. Telpās lietojamās mēbeles nav vēlams ilgstoši turēt tiešos saules staros vai vidē, kur gaisa temperatūra svārstās virs un zem nulle grādu atzīmes.

Lietošanai āra atpūtas zonā izvēlies šim nolūkam īpaši paredzētas mēbeles no koka, tērauda vai plastmasas, jo tās kalpos ilgāk,” apgalvo interjera dizainers. 

Nelielam balkonam dizainers iesaka izraudzīties salokāmas un kompaktas mēbeles, kuras var pat piekārt pie sienas, kad tās netiek izmantotas, piemēram, tādējādi atbrīvojot vietu vingrošanai svaigā gaisā.

foto: Publicitātes foto

Ja āra atpūtas zona ir plašāka, izvēloties mēbeles, vari improvizēt. Interjera dizainers stāsta, ka atšķirība starp ārā un telpās lietojamām mēbelēm kļūst arvien nemanāmāka. Āra atpūtas zona var izskatīties teju kā dzīvojamā istaba.

“Terase bieži vien līdzinās dzīvojamajai istabai, jo tajā izmantoti līdzīgi risinājumi – daudz gaiša, krēmkrāsas un balta tekstila, gluži tāpat kā dīvānos, un daudz spilgti dzeltenas un zaļas krāsas. Bagātīgi vari izmantot arī dabiskus materiālus un augus, kas ļauj izveidot pašam savu zaļo oāzi. Ļoti populāri ir materiāli no akācijas koka, daudziem citiem koka materiāliem, kā arī metāla karkasa un virvju pinuma kombinācija sēdmēbeļu dizainā,” stāsta D. Rimkus.

foto: Publicitātes foto

3. Mājīgu gaisotni var radīt par pieņemamu cenu

Dizainers apgalvo, ka jebkuru balkonu var pārvērst par savu oāzi. Tāpat kā telpās, arī āra atpūtas zonā mājīgumu var viegli radīt, rotāšanai izmantojot ziedus, pret mitrumu un izbalēšanu noturīgu tekstilu un gaismekļus.  

“Daudzi āra atpūtas zonu nevar iedomāties bez augiem un ziediem. Tādā gadījumā var improvizēt, veidojot, piemēram, “gaisa dārzus” ar karināmiem puķupodiem vai pie balkona margām piestiprināmām puķu kastēm. Rotaļājies ar krāsām un faktūrām un izvieto puķupodus dažādos augstumos, lai pilnībā izmantotu pieejamo telpu,” stāsta interjera dizainers.

D. Rimkus arī apgalvo, ka LED lampiņu virtenes ar saules baterijām, stāvlampas vai piekaramie gaismekļi ne tikai rada mājīguma sajūtu, bet ir arī ilgtspējīgi un ilgmūžīgi. Turklāt tiem nav nepieciešama papildu vieta – lampiņu virtenes var aptīt ap margām vai izvietot pie sienas, savukārt piekaramās lampas var iekārt zaros. Savukārt LED sveces rada romantisku noskaņu un ir drošas.

Interjera dizainers atzīst, ka telpu vienmēr var ātri atsvaidzināt ar tekstilu. “Izvēlies spilvenus vai sēdvietu paliktņus saskaņotās krāsās. Arī āra paklājs uzburs lielisku atmosfēru un ļaus radīt vienotu stilu, turklāt tas ir viegli tīrāms un patīkams, kad staigāsi pa to ar basām kājām,” noslēgumā atklāj dizainers.

Tēmas