foto: Evija Trifanova/LETA
Abu Meri: Latvijā ir jāatvieglo birokrātija, lai investoriem būtu patīkami šeit strādāt
Veselības ministrs Hosams Abu Meri.
Politika
2024. gada 29. aprīlis, 21:55

Abu Meri: Latvijā ir jāatvieglo birokrātija, lai investoriem būtu patīkami šeit strādāt

Ziņu nodaļa

900 sekundes, TV3

Latvijā ir jāatvieglo visa veida birokrātija, lai investoriem būtu patīkami braukt uz mūsu valsti un šeit strādāt, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Komentējot jaunāko Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) 2024.gada Ekonomikas pārskata par Latviju, viņš uzsvēra, ka valdības vadītāja strādā pie birokrātijas samazināšanas.

"Mums ir problēma ar birokrātiju, finanšu sistēmu Latvijā. Piemēram, tas, ka investoriem ir grūti atvērt savus kontus. Mēs to redzam un apzināmies, ka ir jāstrādā ar bankām, lai problēmu risinātu, tas ir arī Latvijas Bankas darāmo sarakstā. Mums ir jāatvieglo visi birokrātiskie jautājumi, lai investoriem būtu patīkami braukt uz Latviju un strādāt šeit. Uz to mēs virzāmies," apliecināja veselības ministrs.

Starp veselības aprūpes jomā darāmajiem darbiem viņš ieskicēja vienotā vēža reģistra izveidi, - Veselības ministrija ar attiecīgo piedāvājumu sola nākt klajā rudenī. Ministrs slaidroja, ka tā izveidi kavēja vairākas administratīvās problēmas, iestādes darāmos darbus nebija saskaņojušas un viss līdz galam netika paveikts.

Tomēr jau kopš 2024. gada 1. janvāra Latvijā darbu esot sācis modernais vēža pacientu reģistrs, atgādināja Abu Meri. Patlaban notiek darbs, lai tajā integrētu triju slimnīcu -  Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS), Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) un Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PKUS) - datus. Līdz šim jaunajā sistēmā ir integrētas apmēram 4000 medicīniskās kartes un līdz šā gada rudenim sistēmā esot jāiekļauj dati par vēža skrīningu, "dzeltenu koridoru" un "zilo koridoru", lai digitalizācijā straujiem soļiem virzītos uz priekšu. Viņš pauda gandarījumu, ka pēdējos divos līdz trijos gados digitālajā jomā Latvijas iedzīvotāji var justies daudz labāk.

Komentējot, kāpēc pakalpojumu saņemšanā ārpus kopējās iedzīvotāju gaidīšanas rindas jeb "zaļajā koridorā" joprojām veidojas sastrēgumi, Abu Meri atbildēja, ka Latvijā pacientiemnav izveidota vienota pierakstu sistēma. Šāda sistēma tiks pasūtīta šā gada pirmajā pusē un darbu tā varētu sākt gada otrajā pusē. Tāpat ne visās medicīnas iestādēs visi speciālisti ir pieejami pietiekamā skaitā. Tāpēc patlaban ir vietas, kur "zaļais koridors" strādā ļoti labi - jau kādā no tuvākajām desmit dienām speciālists pacientu var pieņemt. Tāpat ir iestādes, kur pacientu rinda ir garāka, ja uz vietas nav pieejams pietiekami daudz mediķu.

"Mēģināsim samazināt [pacientu gaidīšanas] rindu par 15-25% atkarībā no digitālā rīka, ko vēlamies izveidot nākotnē. Tas ir plānā," solīja Abu Meri.

Jau vēstīts, ka OECD jaunākajā ziņojumā tostarp tika uzsvērta nepieciešamība reformēt nodokļu sistēmu. Savukārt, kā galvenā problēma izcelta, ka augstas sociālās iemaksas cilvēkiem ar zemiem un vidējiem ienākumiem mazina vēlmi oficiāli noformēt darba attiecības. Neoficiālas darba attiecības ir bieži izplatītas, un iedzīvotāju ienākuma nodokļa progresivitāte joprojām ir zema.

Lai risinātu iepriekš minētās problēmas, OECD rekomendē samazināt darbaspēka nodokļu slogu maznodrošinātajiem, piemēram, ar samazinātām sociālās apdrošināšanas iemaksām pie zemākiem ienākumiem vai paaugstinot iedzīvotāju ienākuma nodokļu progresivitāti.