foto: ekrānuzņēmums no video
VIDEO: nezināma persona Aizputes muzejam uzdāvina kaudzi ar unikālām senlietām
Aizputes muzejam uzdāvinātās senlietas.
Novadu ziņas
2024. gada 30. aprīlis, 05:02

VIDEO: nezināma persona Aizputes muzejam uzdāvina kaudzi ar unikālām senlietām

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Agrā 31. janvāra rītā viens no Aizputes muzeja pētniekiem pie ārdurvju roktura ieraudzīja piesietu plastmasas maisiņu.

"Mēs neesam dziļā Eiropā, kur visi baidās, - varbūt tur iekšā ir buboņu mēris vai kaut kas sprāgstošs... Protams, ka tu paskaties, o, kas tur? Arheoloģija," televīzijai "TV Kurzeme" stāsta Aizputes novadpētniecības muzeja pētnieks Andris Vasiļevskis.

Eksperti atzinuši, ka lielākā daļā no kopumā 71 priekšmeta ir 12. līdz 14. gadsimtā turīgām kuršu sievietēm un vīriešiem raksturīgas rotaslietas. "Kurši ir gana lepni ar ļoti daudz rotaslietām, viņiem ļoti patīk greznoties. Tiešām nav nabadzīgi cilvēki. Tie ir cilvēki, kuri varēja tajā laikā atļauties arī dot līdzi apbedījumos šādus vērtīgus metālus un priekšmetus," saka Nacionālā Kultūras mantojuma pārvaldes arheologs Mārcis Kalniņš.

"Tā kā divi priekšmeti ir deguši, vai bijuši ugunī, tad mēs uzreiz varam kā speciālisti pateikt, ka noteikti ir saistīts ar kuršu uguns kapiem jeb kuršu apbedījumu veidu, kur cilvēks ar viņa drānām un rotaslietām tiek sadedzināts." Pētnieki priecājas par unikālo dāvinājumu, tomēr uzsver, cik būtiski būtu noskaidrot senlietu atrašanas vietu. Tā ļautu veikt pamatīgākus pētījumus. Ja šie priekšmeti norādītu uz kādu jaunu senvietu, tad tas būtu unikāli, norāda eskperti.

"Mēs redzam, ka šie priekšmeti nāk no kapiem, kuriem būtu jābūt valsts aizsardzībā," saka Kalniņš. Pētnieki pieļauj, ka anonīmais dāvinātājs varētu būt kāds metāla meklētājs, kurš senos priekšmetus atradis izmantojot metāla detektoru.

Tēmas