Pasaulē
2023. gada 25. oktobris, 10:33

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas karš Ukrainā: krievu iebrucēji aktivizējušies pierobežā ar Sumu apgabalu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kopš 2022. gada 24. februāra Krievija īsteno iebrukumu Ukrainā. Kopš kara sākuma ar artilēriju un raķetēm apšaudītas vairākas Ukrainas pilsētas, ik dienu valstī bez mitas skanot trauksmes sirēnām. Bojāgājušo Ukrainas civiliedzīvotāju skaits mērāms vairākos tūkstošos, bet agresorvalsts Krievija ziņas par saviem zaudējumiem neatklāj. Kara dēļ pamest savas mājas un bēgļu gaitās doties nācies miljoniem ukraiņu.

Seko Jauns.lv teksta tiešraidei, lai par jaunākajiem notikumiem uzzinātu pirmais. Iepriekšējās teksta tiešraides arhīvs skatāms šeit un šeit.

Krievijas agresija Ukrainā

pirms 4 stundām
Doneckas reģionā detonē krievu iebrucēju hibrīdtanks
pirms 4 stundām
"Interpipe" nodevis FPV dronus militārpersonām Harkivas un Doneckas virzienos

Viktora Pinčuka industriālā grupa "Interpipe" nodeva 200 fpv dronus, 33 Mavic dienas dronus un 10 Mavic 3T nakts dronus, kā arī desmit uzlādes stacijas brigādēm, kas aizstāv Harkivas apgabalu, uzņēmums vēsta savā "Facebook" lapā.

"Mēs sistemātiski patronējam 15 vienības, kas tur fronti Doneckas virzienā. Šodien mēs pievienojāmies palīdzības vienībām Harkivas apgabalā, jo šī ir viena no grūtākajām vietām un vienībām ir nepieciešams daudz palīgmateriālu bezpilota lidaparātu veidā," sacīja Ludmila Novaka, "Interpipe" militārās palīdzības nodaļas vadītāja.

Kopš šī gada sākuma "Interpipe" jau ir nodevis vairāk nekā 1000 fpv bezpilota lidaparātu, 400 Mavic dienas bezpilota lidaparātu un vairāk nekā 100 Mavic nakts bezpilota lidaparātu brigādēm, kas notur ienaidnieku Doneckas apgabalā.

pirms 5 stundām
"Rheinmetall" Ukrainā atklās pretgaisa aizsardzības ražotni

Vācijas aizsardzības koncerns "Rheinmetall" Ukrainā atklās kopīgu pretgaisa aizsardzības ražošanu, liecina "Rheinmetall" izpilddirektora Armīna Pappergera paziņojums.

Viņš ikgadējā pilnsapulcē paziņoja, ka Ukrainā plāno izveidot vēl vienu kopuzņēmumu pretgaisa aizsardzības jomā.

Viņš arī paziņoja, ka šobrīd solītās 40 kājnieku kaujas mašīnas "Marder 1A"3 tiks piegādātas Ukrainā, sākot ar šo mēnesi līdz septembrim.

Tomēr tiek atzīmēts, ka, iespējams, paies vēl vismaz gads vai divi, pirms varēs sākt ražošanu.

pirms 5 stundām
Austrijas tiesa attaisno ukraiņu bēgli, kurš uz dzimto pilsētu piegādāja dronus

Austrijas tiesa attaisnojusi ukraiņu bēgli, kurš tika apsūdzēts par likumu pārkāpšanu, piegādājot viņa dzimtajā pilsētā komerciālus bezpilota lidaparātus, ko Austrija uzskatīja par militārām precēm.

pirms 5 stundām
Bundestāga deputātam atņemta imunitāte saistībā ar Krievijas saitēm

Par to, atsaucoties uz avotiem, ziņo izdevums BILD.

Kā vēsta BILD, kriminālpolicija vērsusies Bundestāgā ar lūgumu atcelt deputāta imunitāti 51 gadu vecajam Peteram Bistronam no galēji labējās partijas "Alternatīva Vācijai". Specializētajā parlamenta komitejā neviena partija nebalsoja pret pieprasījumu, AdG atturējās. Deputāts tiek turēts aizdomās par korupciju un naudas atmazgāšanu, notiek kratīšanas viņa īpašumos Bavārijā un Maljorkā.

Izmeklētāji uzskata, ka Bistrons saņēmis Krievijas naudu, izmantojot Čehijas tīmekļa vietni "Voice of Europe". Šodien viņam tika atņemta deputāta imunitāte. Viņa birojā vienā no Bundestāga ēkām tiek veikta kratīšana. Pats Bistrons visas apsūdzības noliedz.

pirms 6 stundām
Ukrainas aizstāvji Harkivas apgabalā šauj uz uzbrūkošajiem krieviem

Ukraiņu artilēristi krievu iebrucējus apšauda no veca 122 mm D-30 lielgabala.

pirms 6 stundām
Kremlis devis norādījumus par kinoteātru celtniecību okupētajās Ukrainas teritorijās, lai veicinātu propagandu

Kremlis nolēmis dubultot kinoteātru skaitu okupētajās Ukrainas teritorijās, lai ar vietējo iedzīvotāju piespiedu iesaistīšanu stiprinātu propagandu. Tas nozīmē, ka iebrucēji vēlas mainīt civiliedzīvotāju uztveri par okupāciju, vēsta Nacionālās pretošanās centrs.

Nacionālās pretošanās centrs norāda, ka tādējādi visām Lielā Tēvijas kara budžeta iestādēm, pārskatot Kremļa propagandu, tika uzdots nodrošināt "pilnas telpas".

"Viss, kas attaisno un slavina Kremļa teroristu elites patvaļu, tiek maksimāli izmantots, lai nomazgātu pilsoņu apziņu un jo īpaši tos, kuri ir pārliecinājušies par Krievijas pretcilvēcisko dabu," teikts vēstījumā.

Vienlaikus Nacionālās pretošanās centrs ziņoja, ka tuvākajā laikā okupētajā Luhanskas apgabala teritorijā sāks darboties arī Krievijas televīzijas antenu instalācijas, kas raida propagandu.

pirms 6 stundām
Krievi ar kasešu lādiņiem apšaudījuši ciematu pie Vovčanskas

Šodien, 16. maijā, pa dienu krievu iebrucēji ar kasešu šāviņiem uzbruka Vovčanskas apgabala ciemam. Vovčanskas pilsētas militārās administrācijas vadītājs Tamazs Gambarašvili tika ievainots, atklāj Harkivas apgabala militārās administrācijas vadītāju Oļehs Siņehubovs.

Siņehubovs uzsvēra, ka ciemats tika apšaudīts gaišā dienas laikā, kad tajā strādāja brīvprātīgie un civilie avārijas dienesti.

Kopumā cietuši pieci cilvēki, tostarp divi ārsti un divi autovadītāji.

"Vovčanskas pilsētas militārās administrācijas vadītājs (Tamazs Gambarašvili - red.) tika ievainots," viņš norādīja.

pirms 7 stundām
"Viss, kas mums nepieciešams, ir divas "Patriot" sistēmas," saka Zelenskis

Viss, kas mums nepieciešams, ir divas "Patriot" sistēmas. Krievija nevarēs ieņemt Harkivu, ja mums tās būs, Zelenskis paziņojis intervijā telekanālam "ABC News".

"Tā ir visas pasaules vaina. Viņi deva Putinam iespēju okupēt. Bet tagad pasaule var palīdzēt," norādīja Zelenskis.

pirms 7 stundām
Ukraiņi ar FPV dronu likvidē okupantu tanku
Rādīt vairāk

Karš Ukrainā sākās, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ceturtdien, 24. februārī, negaidīti sakot runu Krievijas televīzijā, paziņojot par "militāru operāciju" Ukrainā un aicinot Ukrainas armiju "'nolikt ieročus".

"Es esmu pieņēmis lēmumu par militāru operāciju," sacīja Putins neilgi pirms plkst.6 (plkst.5 pēc Latvijas laika). 

Viņš apgalvoja, ka operācijas mērķis ir civiliedzīvotāju aizsardzība un tā ir atbilde uz draudiem no Ukrainas puses. Putins piebilda, ka Krievijai nav mērķis okupēt Ukrainu un ka atbildība par asinsizliešanu gulstas uz Ukrainas '"režīmu".

Putins brīdināja pārējās valstis, ka jebkāds mēģinājums iejaukties Krievijas rīcībā novedīs pie "sekām, kādas tās nekad nav redzējušas".